Köpa bostad i Uddevalla

Vi ser fram emot att få möta dig som spekulant och köpare till någon av de bostäder vi förmedlar i Uddevalla. Vi ser till att du får en trygg vägledning genom hela processen och verkar för att du skall våga ställa de där frågorna som känns obetydliga eller känns dumma – sådana frågor finns nämligen inte !

Vi vill vara ditt naturliga val av mäklare i Uddevalla även vid framtida bostadsaffärer. Om du har en befintlig bostad som du samtidigt behöver hjälp med att sälja, kan du läsa mer om hur vi jobbar med just med försäljning och rådgivning av bostäder här i Uddevalla genom att klicka här.

1

Före visning

Förbered dig väl inför visningen genom att skaffa dig kunskap om bostaden och dina rättigheter och skyldigheter som köpare.  Gör gärna en egen önskelista och fundera igenom vad som är viktigt för dig. Var dock inte rädd att gå på visning för att upptäcka vad du själv vill och har för behov.

Genom presentationer på vår hemsida www.bostadsbutiken.nu  och  www.hemnet.se  får du information om den bostad som skall visas. Du kan också besöka vår butik eller få information om bostaden per mail, telefon eller brev.

Se till att ha finansieringen av bostaden klar i god tid genom att ordna ett sk. Lånelöfte via din bank. Med ett löfte om lån via banken har du lättare att ta beslut och maximerar dina chanser att verkligen hinna med när bostaden skall säljas. Ibland går det fort !  Du vet också  redan från början vad du har råd med och kan på så sätt ha rätt förväntansnivå redan från start. Vi hjälper dig gärna med bankkontakten, kalkylen och lånelöftet.

2

Visning

Visningen är naturligtvis en viktig del på vägen till ditt bostadsköp. Här möter du ditt nya boende för första gången och har man tur blir det kärlek vid första ögonkastet. Nu när du väl befinner dig på visning ska du egentligen inte behöva fundera på så mycket, utan mest kunna känna efter hur det känns. Se till att ha alla sinnen öppna och våga ställa de där frågorna, som kanske känns obekväma,  till din mäklare. Var inte rädd för att fråga oss om tips och råd – Vi finns till för dig !

På visningen får du, av mäklaren, ett informativt prospekt om bostaden. Här finns bilder, ritningar, viktig information och fakta om bostaden.

Tappa inte modet om det blir många visningar på olika bostäder innan du hittar rätt. Varje gång får du mer erfarenhet och lär dig nya saker. Kanske kommer du själv underfund med vad du verkligen vill och behöver – Det är en härlig känsla !

3

Efter visning

Finns det fler än en intresserad köpare efter  visningen blir det ofta budgivning för att skilja ut en köpare. Säljaren har dock alltid rätt att sälja till precis vem säljaren vill även om denne ej ligger högst i en budgivning.
Vi tillämpar sk. Öppen budgivning dvs. både säljaren och de som deltar i budgivningen kan följa budgivningen via sms, mail eller vår hemsida.  Budgivningen kan vara riktigt intensiv eller ibland dra ut på tiden.  Bostadsbutiken dokumenterar alla bud och ev. villkor från spekulanterna. I samband med kontraktets undertecknande får både säljare och köpare en skriftlig redogörelse om budgivningen, sk budlista.  Om budgivningen är avslutad och köpekontrakt ännu ej undertecknats är mäklaren skyldig att framföra ev. nya bud till säljaren. Det är då säljarens beslut om det nya budet skall öppna upp budgivningen igen eller inte. Kom ihåg att det är alltid säljaren som avgör vem som slutligen får köpa. Vi rekommenderar därför att köpekontraktet undertecknas så snart som möjligt efter avslutad budgivning.

Bra att veta om Budgivning

4

Kontraktskrivning

När köpare och säljare är helt överens om pris, tillträdesdatum och andra villkor är det dags att skriva kontrakt . Kontraktet måste vara skriftligt för att det skall vara en bindande affär. Säljare och köpare träffas och går tillsammans med mäklaren igenom kontraktets innehåll. Kontraktet måste innehålla vissa kriterier för att vara ett bindande kontrakt. Här skall exempelvis finnas uppgifter om säljare och köpare, en överlåtelseförklaring, köpeskilling, tillträdesdatum (den dag då du som köpare skall ta över bostaden) osv.  Kontraktet behandlar säljarens upplysningsskyldighet, köparens undersökningsskyldighet och vad som skall ingå i köpet med mera.

Infoblad fast och lös egendom

I samband med kontraktets undertecknande , eller kort tid därefter,  erlägger köparen en första delbetalning som kallas handpenning. Handpenningens storlek är i regel 10% av den totala köpeskillingen. Om kontraktet innehåller villkor som väntar på att uppfyllas tex medlemsansökan i en bostadsrättförening, besiktning eller annan kontroll,  deponeras handpenningen under tiden på ett separat konto hos oss, ett sk klientmedelskonto, som är helt avskilt från övriga ekonomiska transaktioner i företaget

Ps. visste du att när man köper en villa eller fritidshus kallas det köpekontrakt. När man köper en bostadsrätt kallas det överlåtelseavtal.

Undersökning/Upplysningsplikt

5

Tillträde och slutbetalning

Tillträdesdagen är den dag då bostaden byter ägare,  både praktiskt och juridiskt.

Inför denna dag så skickar Bostadsbutiken ut en kallelse tillsammans med en sk likvidavräkning som är en sammanställning över slutbetalning till säljaren. Vanligtvis träffas vi på köparens/Din  bank, även ibland i vår Bobutik, där säljaren erhåller slutlikviden. Inför  tillträdesdagen vill vi gärna att Ni haft möjlighet att träffa säljaren för att tillsammans kunnat gå igenom tex funktioner på maskiner, uppvärmningssystem mm, samt gärna kontrollera och godkänna flyttstädningen.

På tillträdesdagen får du nycklarna samt de papper som tillhör bostaden. Glöm inte att använda vår checklista som sitter i pärmen som delades ut vid kontraktsskrivningen – där finns många bra tips och råd inför inflyttningen, eftersom det är mycket som ska klaffa denna dag, så är det skönt för det som redan är avprickat.

Tidningen Nyinflyttad

Flyttstädning

Funderar du på att köpa bostad?
Kontakta oss