Sälja bostad i Uddevalla

Om du snuddat vid tanken att byta boende, kanske sälja ditt hus, eller flytta från villan till en bekväm lägenhet. Allt som har med dina funderingar kring en försäljning kan vi hjälpa dig med. Vi kan bostadsmarknaden i Uddevalla och hjälper dig gärna vid försäljning och rådgivning inför.

En trygg partner när du ska sälja din bostad

Hos oss möter du mäklare med många års erfarenhet av att sälja fastigheter. Du möter också oss som verkligen vill och kan hjälpa dig vidare i din process – vi gör det med handfasta, trygga och affärsmässiga metoder, men glömmer aldrig människan bakom. Vilket vi hoppas du ska känna – bara genom din första kontakt med oss. Kanske genom ett besök i vår trevliga butik, via mail eller ett gammalt hederligt telefonsamtal. Och du, vi kan även fortfarande både skicka och ta emot brev…

Du når oss genom att ringa 0522 – 500 000, eller maila till: info@bostadsbutiken.nu. Brev skickar du till vår adress:
Bostadsbutiken, Kilbäcksgatan 17, 451 30 Uddevalla.

 

Så här går försäljningen till – steg för steg

1

Första mötet med oss

Det första steget mot en bostadsförsäljning är ett möte mellan dig och din mäklare. Du kanske skall sälja först om ett år?  Kanske vill du hitta en ny bostad innan du säljer ditt nuvarande. Det kan ändå vara klokt att ha lång framförhållning och att vara väl förberedd. Med vår erfarenhet kan vi ge råd om eventuella förbättringar eller åtgärder, som kan underlätta försäljningen. Om du har bestämt dig för att sälja värderar vi din bostad, lyssna på dina önskemål och berättar hur vi hjälper dig till en framgångsrik bostadsförsäljning

2

Väl förberedd ger trygga köpare

Inför vårt möte ser vi gärna att du förbereder dig genom att ta fram handlingar och uppgifter om din bostad. Det kan exempelvis vara ritningar, kartor, uppgifter om eventuella servitut och en sammanställning av senaste årets driftskostnader. Vi tycker även att det är viktigt att samla in “mjuka fakta” om din bostad. Det som du tycker är positivt med ditt boende är kanske det som köparen senare fastnar för.

Som säljare har du en upplysningsplikt gentemot köparen av din bostad. Tänk på att de fel och brister som du upplyser köparen om kan du inte senare bli ersättningsskyldig för. Oavsett om de är stora eller små.

Upplysningsplikt 

3

Fotografering

Fotograferingen är en viktig del av försäljningen. Fotona kommer att användas vid marknadsföringen av din bostad och kommer att presenteras bland annat på internet och i tidningar. Självklart vill du visa din bostad från sin allra bästa sida, förbered dig därför gärna inför fotograferingen.

Förberedelser fotografering, SE360

4

Presentation av Din bostad

Vi presenterar din bostad på internet, på vår hemsida och på Hemnet, i dagstidningsannonser och i ett särskilt prospekt, som trycks upp till visningen. Det är viktigt att alla uppgifter är korrekta, därför vill vi att du som säljare godkänner beskrivningen av din bostad.

5

Inför visningen

Självklart vill du visa din bostad på absolut bästa sätt. Ta gärna hjälp av våra visningstips.

Checklista Visning

6

Visningsdags

På visningen är det mycket som skall redas ut på kort tid. Vi ser därför en fördel med att vara två på visningen, en mäklare och en visningsvärd. För oss är det viktigt att visningsgästerna får all tänkbar service och tid att ställa frågor. Oftast har vi en helgvisning under dagtid och en visning under en vardagseftermiddag. På vissa visningar erbjuder vi även ”barnpassning”.

7

Budgivning

Om det är flera som är intresserade av att köpa din bostad är det vanligt att det blir budgivning. Som säljare är du uppdaterad om vad som händer i din budgivning, enklast är det att följa den på vår hemsida eller via sms. Även alla intressenter som deltar i budgivningen kan följa den på samma sätt, på så sätt säger man att det är en öppen budgivning. Budgivningen ser olika ut från fall till fall. Ibland är budgivningen intensiv och ibland kan den dra ut på tiden. Vi förstår att det kan kännas nervöst för både dig och intressenterna. Därför sköts budgivningen alltid på ett tryggt och säkert sätt. Alla bud och villkor från intressenterna dokumenteras. Vid kontraktsskrivningen får köpare och säljare en skriftlig redogörelse om budgivningen Det är alltid du som säljaren som avgör vem som slutligen får köpa. De muntliga buden är inte bindande. Avtalet är bindande först när ett skriftligt köpekontrakt undertecknats av både säljare och köpare.

8

Kontraktsskrivning

När du som säljare accepterat ett bud från en intressent är det dags för kontraktskrivning. Kontraktet måste vara skriftligt. Säljare och köpare träffas tillsammans med mäklaren i vår butik på Kilbäcksgatan 17 i Uddevalla. Tillsammans går vi igenom kontraktets innehåll. Förutom köpeskilling (köpesumman) innehåller kontraktet villkor gällande tillträdesdag, den dagen då de nya ägarna tar över bostaden och eventuella förbehåll för köpets giltighet. Det kan exempelvis vara att bostaden skall besiktas eller att köparen skall godkännas av bostadsrättsföreningen. I kontraktet behandlas även säljarens och köparens upplysnings- respektive undersökningsplikt och vad som skall ingå i köpet (fastighetstillbehör).

Fast och lös egendom

Upplysning-/Undersökningsplikt

9

Handpenning

När köpekontraktet undertecknats betalar köparen en handpenning på vanligtvis 10 procent av priset. När Ni har ett bindande köpeavtal, det vill säga när eventuella förbehåll eller villkor har avklarats, betalas handpenningen ut till dig. Det är först i detta skede som vi tar ut vår betalning – vanligtvis genom att vi drar av den ur handpenningen. Tänk på att vårt arvode är avdragsgillt i din kommande deklaration!

10

Flyttning och städning

Det är mycket att tänka på inför flytten. Som säljare ansvarar du för att fastigheten är städad vid tillträdet, den dagen då köparen tar över fastigheten. Träffa gärna köparna i bostaden före tillträdet, för att de skall kunna godkänna städningen, det är skönt att ha det gjort före själva tillträdet. Ta gärna hjälp av våra infoblad och checklistor inför flytten.

Flyttstädning

11

Tillträde och slutbetalning

Inför affärens avslutning skickar vi dig en skriftlig kallelse. På tillträdesdagen sker slutbetalningen och vi träffas då igen, mäklare, säljare och köpare. Det vanligaste är att vi har bokat tid hos köparens bank men ibland träffas vi hos oss på Kilbäcksgatan 17. Vid köp av fastighet överlämnas ett så kallat köpebrev till köparen. Köpebrevet är ett kvitto på betalningen och krävs för att köparen skall kunna få lagfart och bli registrerad ägare av fastigheten. Vid köp av bostadsrätt överlämnas ett kvitto, köpbevis, som visar att köparen erlagt full betalning.

Det är först vid tillträdet som du skall överlämna bostadens alla nycklar till köparen. Lämpligt och väldigt trevligt är, om du som säljare överlämnar de handlingar som tillhör bostaden exempelvis ritningar, tomtkarta och kanske gamla vackra handlingar som du en gång fick vid ditt köp av bostaden. Bruksanvisningar och eventuella garantier är uppskattat att få som köpare. Det kan även vara trevligt att upprätta en lista på de eventuella hantverkare som varit och jobbat i din bostad. Färgkoder till de olika färgerna i bostaden är annan information som kan vara bra för köparen att ha.  Tänk dig in i köparens situation, vilken information hade du gärna fått ta del av som köpare?

Glöm inte att använda vår checklista som sitter i pärmen som delades ut vid kontraktskrivningen – där finns många tips och råd inför flytten. Eftersom det är mycket som skall klaffa denna dag, så är det skönt att kunna pricka av vissa bitar.

12

Vi finns där när du behöver oss

När din bostadsaffär är avslutad så vill vi att du ska veta att vi finns till din hjälp också i fortsättningen. Året efter försäljningen skall du deklarera din bostadsförsäljning. Vi hjälper dig med den kapitalvinstberäkning som ingår i deklarationen. Kanske vill du i framtiden ha en värdering som kan leda till bättre lånevillkor? Tveka inte på att ta kontakt med oss vid frågor och funderingar.

Önskar du fri värdering eller har du andra frågor?
Kontakta oss