Köpa bostad i Uddevalla, Ljungskile & Sotenäs

Vi på Bostadsbutiken ser fram emot att få möta dig som spekulant och köpare till någon av de bostäder som vi förmedlar i Uddevalla, Ljungskile och SotenäsEn mäklare från oss är med dig under hela processen och ser till att du får en trygg vägledning genom hela bostadsaffären 

Våra mäklare älskar att lyssna på dina funderingar och frågor. Inga frågor ska kännas obekväma eller dumma att ställa 

Vi vill fortsätta vara ditt självklara val av mäklare även vid framtida bostadsaffärer. Om du har en befintlig bostad som du samtidigt behöver hjälp med att sälja, så kan du läsa mer om hur vi jobbar med just med försäljning och rådgivning av bostäder här i Uddevalla, Ljungskile och Sotenäs, genom att läsa om vår process för att sälja bostad.

Spekulantregister 

Anmäl dig till vårt spekulantregister om du önskar få information om utvalda objekt som vi säljer och som matchar dina utvalda önskemål baserat på storlek, område eller läge. Då kommer du att få löpande information om nyinkomna bostäder som kan vara av intresse för dig. 

Steg för steg mot en ny bostad

 • 1

  Före visning

  Förbered dig väl inför visningen genom att skaffa dig kunskap om bostaden och dina rättigheter och skyldigheter som köpare. Gör gärna en egen önskelista och fundera igenom vad som är viktigt för dig. Var inte rädd för att gå på visning bara för att upptäcka vad du själv är ute efter. 

  Genom presentationer här på vår hemsida och på Hemnet så får du information om den bostad som skall visas. Du kan också besöka vår butik eller få information om bostaden per mail eller telefon. 

  Se till att ha finansieringen av bostaden klar i god tid genom att ordna ett sk. lånelöfte via din bank. Med ett löfte om lån via banken har du lättare att ta beslut och maximerar dina chanser att verkligen hinna med när bostaden skall säljas. För ibland går det fort!  

  Med ett lånelöfte vet du också redan från början vad du har råd med och kan på så sätt ha rätt förväntansnivå redan från start. Vi hjälper dig gärna med bankkontakten, kalkylen och lånelöftet. 

 • 2

  Gå på visning

  Visningen är naturligtvis en viktig del på vägen till ditt bostadsköp. Här möter du ditt nya boende för första gången och har man tur blir det kärlek vid första ögonkastet. Nu när du väl befinner dig på visning ska du egentligen inte behöva fundera på så mycket, utan mest kunna känna efter hur det känns.  

  Se till att ha alla sinnen öppna och våga ställa de där frågorna, som kanske känns obekväma, till din mäklare. Var inte rädd för att fråga oss om tips och råd – vi finns till för dig! 

  På visningen får du ett informativt prospekt om bostaden. Här finns bilder, ritningar, viktig information och fakta om bostaden. 

  Tappa inte modet om det blir många visningar på olika bostäder innan du hittar rätt. Varje gång får du mer erfarenhet och lär dig nya saker. Kanske kommer du själv underfund med vad du verkligen vill och behöver – och det är en härlig känsla! 

 • 3

  Efter visningen

  Finns det fler än en intresserad köpare efter visningen så blir det oftast budgivning för att skilja ut en köpare. Säljaren har dock alltid rätt att sälja till precis vem säljaren vill, även om denne ej ligger högst i en budgivning.
  Vi tillämpar så kallad öppen budgivningdvs. både säljaren och de som deltar i budgivningen kan följa budgivningen via sms, mail eller på vår hemsida. Budgivningen kan vara riktigt intensiv eller ibland dra ut på tiden.  

  Bostadsbutiken dokumenterar alla bud och ev. villkor från spekulanterna. I samband med kontraktets undertecknande får både säljare och köpare en skriftlig redogörelse om budgivningen, sk budlista. Om budgivningen är avslutad och köpekontrakt ännu ej undertecknats är mäklaren skyldig att framföra ev. nya bud till säljaren.  

  Det är då säljarens beslut om det nya budet skall öppna upp budgivningen igen eller inte. Kom ihåg att det alltid är säljaren som avgör vem som slutligen får köpa. Vi rekommenderar därför att köpekontraktet undertecknas så snart som möjligt efter avslutad budgivning. 

  Bra att veta om budgivning (PDF)

 • 4

  Kontraktsskrivning

  När köpare och säljare är helt överens om pris, tillträdesdatum och andra villkor är det dags att skriva kontrakt. Kontraktet måste vara skriftligt för att det skall vara en bindande affär. Säljare och köpare träffas och går tillsammans med mäklaren igenom kontraktets innehåll.  

  Kontraktet måste innehålla vissa kriterier för att vara ett bindande kontrakt. Här skall exempelvis finnas uppgifter om säljare och köpare, en överlåtelseförklaring, köpeskilling, tillträdesdatum (den dag då du som köpare skall ta över bostaden) osv.  Kontraktet behandlar säljarens upplysningsskyldighet, köparens undersökningsskyldighet och vad som skall ingå i köpet med mera. 

  I samband med kontraktets undertecknande, eller en kort tid därefter,  erlägger köparen en första delbetalning som kallas handpenning. Handpenningens storlek är i regel 10% av den totala köpeskillingen. Om kontraktet innehåller villkor som väntar på att uppfyllas tex medlemsansökan i en bostadsrättförening, besiktning eller annan kontroll,  deponeras handpenningen under tiden på ett separat konto hos oss, ett sk klientmedelskonto, som är helt avskilt från övriga ekonomiska transaktioner i företaget 

  Ps. visste du att när man köper en villa eller fritidshus kallas det köpekontrakt. När man köper en bostadsrätt kallas det överlåtelseavtal. 

  Infoblad fast och lös egendom (PDF)

  Undersöknings och upplysningsplikt (PDF)

 • 5

  Tillträde och slutbetalning

  Tillträdesdagen är den dag då bostaden byter ägare, både praktiskt och juridiskt. 

  Inför denna dag så skickar Bostadsbutiken ut en kallelse tillsammans med en sk likvidavräkning som är en sammanställning över slutbetalning till säljaren. Vanligtvis träffas vi på köparens/din bank, även ibland i vår Bobutik, där säljaren erhåller slutlikviden. Inför tillträdesdagen vill vi gärna att du har haft möjlighet att träffa säljaren för att tillsammans kunnat gå igenom tex funktioner på maskiner, uppvärmningssystem mm, samt gärna kontrollera och godkänna flyttstädningen. 

  På tillträdesdagen får du nycklarna samt de papper som tillhör bostaden. Glöm inte att använda vår checklista som sitter i pärmen som delades ut vid kontraktsskrivningen – där finns många bra tips och råd inför inflyttningen. Eftersom det är mycket som ska klaffa denna dag, så är det skönt med allt som redan är avprickat. 

  Flyttstädning (PDF)

Tävling

Tävling

Tävla och vinn ett gratis mäklararvode när du säljer med oss!


Klicka här för att komma till tävlingen