• Mäklare i Uddevalla, Ljungskile, Sotenäs - Bostadsbutiken
 • Mäklare i Uddevalla, Ljungskile, Sotenäs - Bostadsbutiken

Sälj din bostad i Uddevalla, Ljungskile & Sotenäs

Bostadsbutiken står vid din sida hela vägen 

Vi finns här för alla dina frågor och funderingar kring en försäljning av ditt hem. Vi kan bostadsmarknaden i Uddevalla, Ljungskile och Sotenäs, och vi vill vara din trygga hand vid en försäljning. Är du inte redo att sälja riktigt än så kan du få vår rådgivning inför en eventuell försäljning längre fram. 

Om du snuddat vid tanken på att byta boende, kanske sälja ditt hus, eller flytta från villan till en bekväm lägenhet, så tycker vi att du ska höra av dig till oss på Bostadsbutiken. Det är mycket att tänka på men vi är med dig hela vägen. 

En trygg partner när du ska sälja din bostad 

Hos oss möter du mäklare med många års erfarenhet av att sälja fastigheter. Du möter också oss som verkligen vill och kan hjälpa dig vidare i din process – vi gör det med handfasta, trygga och affärsmässiga metoder, men vi glömmer aldrig människan bakom.  

Här ska du känna dig trygg med hur saker och ting hanteras och vi vill att du ska känna att du har kontroll över processen. Hög transparens är viktig för alla delar vid en bostadsförsäljning. 

Intresset för just dig vill vi att du ska känna redan genom din första kontakt med oss. Den kan du få genom ett besök i vår trevliga butiksom ett videomöte, via epost eller varför inte ett gammalt hederligt telefonsamtal.  

Kontakta oss redan idag!  

Så här går försäljningen till – våra 12 steg mot en lyckad affär

 • 1

  Första mötet med din mäklare

  Det första steget mot en bostadsförsäljning är ett möte mellan dig och din mäklare. Du kanske ska sälja först om ett år? Kanske vill du hitta en ny bostad innan du säljer ditt nuvarande? Det kan ändå vara klokt att ha lång framförhållning och att vara väl förberedd, för timing är viktigt 

  Med vår erfarenhet kan vi ge råd om eventuella förbättringar eller åtgärder, som kan underlätta försäljningen. Om du har bestämt dig för att sälja så värderar vi din bostad, lyssnar på dina önskemål och berättar om hur vi hjälper dig till en framgångsrik bostadsförsäljning. 

 • 2

  Bra förberedelser ger trygga köpare

  Inför vårt möte ser vi gärna att du förbereder dig genom att ta fram handlingar och uppgifter om din bostad. Det kan exempelvis vara ritningar, kartor, uppgifter om eventuella servitut och en sammanställning av senaste årets driftskostnader.  

  Vi tycker även att det är viktigt att samla in “mjuka fakta” om din bostad. Det som du tycker är positivt med ditt boende är kanske det som köparen senare fastnar för.  

  Som säljare har du en upplysningsplikt gentemot köparen av din bostad. Tänk på att de fel och brister som du upplyser köparen om kan du inte senare bli ersättningsskyldig för. Oavsett om de är stora eller små. 

  ⇒ Undersöknings- & upplysningsplikt (PDF)

 • 3

  Fotografering & homestyling

  Fotograferingen är en viktig del av försäljningen. Dina foton kommer att användas vid marknadsföringen av din bostad och de kommer att presenteras och marknadsföras i många olika kanaler 

  Självklart vill du visa din bostad från sin allra bästa sida så därför får du träffa vår stylist Daniella som kommer med handfasta tips och råd. Hon ser ditt hem med nya ögon och kan få fram dess fulla potential, ibland genom enkla medel. En trivsam bostad kan ge fler spekulanter och ett bättre slutpris.  

  Ett möte med vår duktiga stylist kostar inget extra utan ingår i vårt arvode. 

  ⇒ Förbered inför fotografering (PDF)

 • 4

  Anpassad marknadsföring & presentation

  Vi marknadsför din bostad på de kanaler där blivande spekulanter för just ditt hem finns. För marknadsföring handlar inte bara om att synas, utan det är minst lika viktigt att man tilltalar rätt målgrupp.  

  Vi presenterar din bostad på sociala medier, på vår hemsida, på Hemnet, i vissa dagstidningsannonser och i ett särskilt prospekt som trycks upp till visningen. Det är viktigt att alla uppgifter är korrekta, därför vill vi att du som säljare godkänner beskrivningen av din bostad. 

 • 5

  Inför visningen

  Självklart vill du visa din bostad på absolut bästa sätt. Förbered dig genom att få ditt hem så inbjudande och hemtrevligt som möjligt. Är det en bostad med trädgård så behöver även den vara i sin ordning med nyklippt gräsmatta och rensade rabatter. 

  Checklista visning (PDF)

 • 6

  Visningsdags

  På visningen är det mycket som skall redas ut på kort tid. Vi ser därför en fördel med att vara två på visningen, en mäklare och en visningsvärd. För oss är det viktigt att visningsgästerna får all tänkbar service och tid att ställa frågor. Oftast har vi en helgvisning under dagtid och en visning under en vardagseftermiddag. På vissa visningar erbjuder vi även ”barnpassning”. 

 • 7

  Transparent budgivning

  Om det är flera som är intresserade av att köpa din bostad är det vanligt att det blir budgivning. Som säljare är du uppdaterad om vad som händer i din budgivning, enklast är det att följa den på vår hemsida eller via sms.  

  Även alla intressenter som deltar i budgivningen kan följa den på samma sätt, på så vis säger man att det är en öppen budgivning. Budgivningen ser olika ut från fall till fall. Ibland är budgivningen intensiv och ibland kan den dra ut på tiden. Vi förstår att det kan kännas nervöst för både dig och intressenterna. Därför sköts budgivningen alltid på ett tryggt och säkert sätt.  

  Alla bud och villkor från intressenterna dokumenteras. Vid kontraktsskrivningen får köpare och säljare en skriftlig redogörelse om budgivningen Det är alltid du som säljaren som avgör vem som slutligen får köpa. De muntliga buden är inte bindande. Avtalet är bindande först när ett skriftligt köpekontrakt undertecknats av både säljare och köpare. 

 • 8

  Kontraktsskrivning

  När du som säljare accepterat ett bud från en intressent så är det dags för kontraktsskrivning. Kontraktet måste vara skriftligt. Säljare och köpare träffas tillsammans med mäklaren i vår butik på Kilbäcksgatan 17 i Uddevalla.  

  Tillsammans går vi igenom kontraktets innehåll. Förutom köpeskilling (köpesumman) innehåller kontraktet villkor gällande tillträdesdag, den dagen då de nya ägarna tar över bostaden och eventuella förbehåll för köpets giltighet. Det kan exempelvis vara att bostaden skall besiktas eller att köparen skall godkännas av bostadsrättsföreningen.  

  I kontraktet behandlas även säljarens och köparens upplysnings- respektive undersökningsplikt och vad som skall ingå i köpet (fastighetstillbehör). 

  Fast och lös egendom (PDF)

  Upplysnings- och undersökningsplikt (PDF)

 • 9

  Handpenning

  När köpekontraktet undertecknats betalar köparen en handpenning på vanligtvis 10 procent av priset. När ni har ett bindande köpeavtal, det vill säga när eventuella förbehåll eller villkor har avklarats, betalas handpenningen ut till dig. Det är först i detta skede som vi tar ut vår betalning – vanligtvis genom att vi drar av den ur handpenningen. Tänk på att vårt arvode är avdragsgillt i din kommande deklaration! 

 • 10

  Flyttning & städning

  Det är mycket att tänka på inför flytten. Som säljare ansvarar du för att fastigheten är städad vid tillträdet, den dagen då köparen tar över fastigheten. Träffa gärna köparna i bostaden före tillträdet, för att de skall kunna godkänna städningen, det är skönt att ha det gjort före själva tillträdet.  

  Många väljer att anlita ett städbolag eftersom det är så mycket annat som ska hinnas med i samband med en flytt. Ta gärna hjälp av våra infoblad och checklistor inför flytten. 

  Flyttstädning (PDF)

 • 11

  Tillträde & slutbetalning

  Inför affärens avslutning skickar vi dig en skriftlig kallelse. På tillträdesdagen sker slutbetalningen och vi träffas då igen, mäklare, säljare och köpare. Det vanligaste är att vi har bokat tid hos köparens bank men ibland träffas vi hos oss på Kilbäcksgatan 17.  

  Vid köp av fastighet överlämnas ett så kallat köpebrev till köparen. Köpebrevet är ett kvitto på betalningen och krävs för att köparen skall kunna få lagfart och bli registrerad ägare av fastigheten. Vid köp av bostadsrätt överlämnas ett kvitto, köpbevis, som visar att köparen erlagt full betalning. 

  Det är först vid tillträdet som du skall överlämna bostadens alla nycklar till köparen. Lämpligt och väldigt trevligt är, om du som säljare överlämnar de handlingar som tillhör bostaden exempelvis ritningar, tomtkarta och kanske gamla vackra handlingar som du en gång fick vid ditt köp av bostaden. Bruksanvisningar och eventuella garantier är uppskattat att få som köpare. Det kan även vara trevligt att upprätta en lista på de eventuella hantverkare som varit och jobbat i din bostad. Färgkoder till de olika färgerna i bostaden är annan information som kan vara bra för köparen att ha.  Tänk dig in i köparens situation, vilken information hade du gärna fått ta del av som köpare? 

  Glöm inte att använda vår checklista som sitter i pärmen som delades ut vid kontraktskrivningen – där finns många tips och råd inför flytten. Eftersom det är mycket som skall klaffa denna dag, så är det skönt att kunna pricka av vissa bitar. 

 • 12

  Vi finns där när du behöver oss!

  När din bostadsaffär är avslutad så vill vi att du ska veta att vi finns till din hjälp också i fortsättningen. Året efter försäljningen skall du deklarera din bostadsförsäljning. Vi hjälper dig med den kapitalvinstberäkning som ingår i deklarationen. Kanske vill du i framtiden ha en värdering som kan leda till bättre lånevillkor? Tveka inte på att ta kontakt med oss vid frågor och funderingar. 

Tävling

Tävling

Tävla och vinn ett gratis mäklararvode när du säljer med oss!


Klicka här för att komma till tävlingen